.:[Double Click To][Close]:.

ISTORIA MUZICII ROMANESTI: Perioada Postbelica (1945-1960)


In perioada imediat urmatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Romania s-a instaurat comunismul, impus in mod direct de URSS. Cum cultura a fost supusa cenzurii, din punct de vedere muzical, in aceasta perioada s-au remarcat cu precadere cantaretii lircii: Magda Ianculescu, Viorica Cortez, Iolanda Marculescu, Ileana Cotrubas, Elisabeta Neculce-Cartis.
Dintre cantaretii de muzica usoara, unii fie s-au supus conditiilor regimului politic si au cantat despre frumusetea statului, fie au interpretat piesele vrute de ei si au disparut brusc de pe scena muzicala, urmele carierelor lor fiind sterse în conformitate cu practicile regimului politic al vremii. Acestia au fost: Roxana Matei, Trio Grigoriu, Surorile Cosak, Luigi Ionescu, Lucky Marinescu.

Spre sfarsitul acestei perioade apar primele trupe rock, semn al inceputului emanciparii tineretului, in rezonanta cu politica de deschidere catre occident, dictata ca repulsie a lui Ceausescu fata de URSS.

Magda Ianculescu (1929-1995) a fost o soprana recunoscuta pe plan mondial. A jucat in opere ca "Rapirea din Serai", "Nunta lui Figaro" si "Don Giovanni".


Viorica Cortez s-a nascut in anul 1935 si este o mezzo-soprana romanca ce a emigrat in Franta in 1971. Pana in anul 1989 i-a fost interzis sa mai cante pe vreo scena din Romania.


Ileana Cotrubas este o sporana romana nascuta in anul 1939, care a jucat in spectacole de opera ca "Rigoletto", "Rapirea din Serai" sau "Bal mascat".


Roxana Matei s-a nascut in anul 1926 si este o cantareata de muzica usoara a carei melodie "Un minut" a devenit slagarul anului 1958. Dupa ce cariera ei s-a incheiat brusc in 1972, numele ei a fost dat uitarii de regimul comunist. Cateva dintre cantecele ei sunt "Un minut", "Sa stii ca te mint", "Langa tine", "Trenul de duminica", "Teleferic".


Trio Grigoriu a fost formatia fromata de cei trei frati George, Anghel si Cezar Grigoriu in anul 1946. Cunoscuti mai ales pentru "Broscuta Oac" si "Macarale", acestia au mai lansat melodii ca "Pescarul amator", "Ochii negri", "Primul meu secret", "Cantecul satelitului".


Surorile Cosak si-au inceput cariera la inceputul anilor '40 si au activat timp de 3 decenii. Ca multi alti cantareti din acea vreme, existenta lor pe scena muzicala a fost facuta uitata de regimul comunist. Au interpretat melodii ca "La sosea", "M-am suparat pe inima mea", "Banjo, banjo", "Tren fara fum", "Un cantec simplu".

Luigi Ionescu (n.1927 - d.1994) a fost interpretul slagarului national "Lalele". Pe intreg parcursul carierei a fost angajat al Teatrului de Revista "Constantin Tanase". "Zorile", "Turturele", "E primavara in ianuarie", "Viata e prietena mea" si "Femeia" sunt alte cantece cunoscute ale artistului.


Lucky Marinescu s-a nascut in anul 1934 si a devenit cunoscuta odata cu lansarea cantecului "5 Minute". "Replici" si "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie" au devenit hit-uri nationale. Alte melodii sunt "Mama", "Curcubeu" si "Adio triste poezii".

photo